Ugrás a fő tartalomra

Hayashi szeminárium

Az elmúlt hétvégén Szegeden a helyi klub edzőtábort szervezett. A különlegessége az volt, hogy a tábort Hayashi Tatsuo kendo kyoshi 8.danos mester vezette. Hayashi mester idén 68 éves. Tanulmányait Japánban (Waseda University) és az USA-ban (Michigan State University) végezte, ahol kendót is oktatott. Kendózni 8 éves korában kezdett és a 8. dan fokozatot 2001-ben szerezte meg. A 2010-es debreceni Kendó Európabajnokságon találkozhattunk vele először Magyarországon, ahol az Össz Japán Kendó Szövetség (ZNKR) delegációjának tagja volt. Jelenleg a ZNKR Nemzetközi Bizottságának tagja és az Oita megyei Kendó Szövetség alelnöke. 



Ha jól emlékszem Magyarországon az első alkalom volt, hogy egy klub saját szervezésében hívott 8.danos mestert egy eseményre. Nagyon jó kezdeményezés, remélem majd több klub is követi ezt a példát. Szeretném megköszönni a Szegedi Kendo Egyesületnek ezt a remek lehetőséget. 
A mester érkezését követően már edzést vezetett egész héten a szegedieknek. A nagyközönség a hétvégi táborra tudott jelentkezni. Csütörtökön kata edzések voltak, pénteken alapmozgás és technika gyakorlás, szombaton pedig tachiai szerepelt a programban. 
Véleményem szerint nagyon jó volt ez a hétvége. Elsőként az, hogy ritkán van alkalmunk itthon 8.danos mester vezetésével gyakorolni és ez most adott volt. A másik nagyon jó pont az volt, hogy mindenki figyelhetett a saját kendójára, a saját mozgás fejlesztésére. Nem kellett sokat vágni, viszont a gyakorlatokat így mindenki teljes koncentrációval tudta végrehajtani. Az edzések végén pedig jó lehetőség adódott a közös jigeikora. Fokozatoktól függetlenül mindenki tanulni tudott az edzésekből. 
A tachiai gyakorláskor a mester személyre szabott tanácsokat adott ami nagyon nagy lehetőség a saját kendónk fejlesztése tekintetében. Páran felvettük videóra a vívásunkat és én például már többször visszanéztem ezen tanácsok alapján. A videót ajánlom mindenkinek, hiszen van egy elképzelt kép mindenkiben a saját kendóját illetően, és  hát ilyenkor szembesülhetünk a valósággal. 
Az is nagyon jó volt, hogy a mester tökéletesen beszélt angolul, így sokan az edzések után a közös vacsorák mellett is tudtunk vele a kendóról beszélgetni. 

Sipos Aranka 6.dan, Hayashi Tatsuo kyoshi 8.dan, Erdélyi Gábor renshi 7.dan



Összességében köszönöm mégegyszer a lehetőséget a Szegedi Kendo Egyesületnek, nagyon jó hétvégét töltöttünk a dojoban!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül Kyoshi: A Japán Kendo Szövetségnél létezik egy Shogo vizsgarendszer, amit hívjunk a könnyebb érthetőség kedvéért tanári fokozatnak a kendóban. Renshi, Kyoshi, hanshi fokozatok léteznek. Mindegyik fokozatnak megvan a maga feltételrendszere és megvan a szabály arra, hogy milyen vizsgát kell tenni ahhoz, hogy viselhessük ezt a fokozatot. Kyoshi fokozat esetében a feltételek a következőek: Kendo renshi 7 dan fokozattal kell rendelkezni, aki a 7. dant legalább két évvel ezelőtt-jelenleg 2021. november 30 előtt - szerezte meg. Kitétel az, hogy a jelentkezéshez szükséges renshi fokozatot a Japán Kendo Szövetségnél kellet megszerezni. Illetve a jelentkezéshez csatolni kell az adott ország szövetségének elnökének ajánlását, amiben igazolja, hogy az alábbi feltételeknek megfelel:  Azok, akik képzett Kendosok, akik elsajátították a Kendo Jitsugit és annak elméletét, és akik józanul élik életüket-szerintem

Mit jelent a 7.dan?

A kendónak van egy része, ami arról szól, hogy vizsgákon bemutassuk tudásunkat, bizonyítva magunknak, hogy sikerült eljutnunk a következő szintre. A kezdők a kyu vizsgákon, a haladók a dan vizsgákon bizonyíthatnak.  Sokszor hallom vizsgákon, hogy miért nem sikerült, amikor én annyiszor eltaláltam a másikat, jobban támadtam, mégis megbuktam…stb, kérdéseket, és keressük a válaszokat. Meg kell érteni, hogy a vizsgán nem a mennyiség, hanem a minőség lényeges. A minőségre kell törekednünk, hiszen a vizsgáztatók is a minőséget keresik a vívásunkban. Igaz, véleményem szerint amúgy is, a napi gyakorlás során is a kendónk minőségének fejlesztése a lényeg, vizsgától függetlenül. Ne a vizsga miatt kendózzunk, hanem azért mert szeretünk kendózni és a minőségét szeretnénk a vívásunknak fejleszteni. A dan fokozat egyfajta tapasztalat. Tudás és tapasztalat. A dan fokozat a kendo kúlturában az oktatók fokozata. Minél jobban érti a kendót, annál magasabb fokozatot birtokol, viszont ez feltételezi
Az előző blogbejegyzés margójára: Írásomnak nem volt célja az MKSZ vezetőségének rossz színben történő feltüntetése.  Amennyiben ők mégis úgy érezték, azért elnézést kérek.  Erdélyi Gábor