Ugrás a fő tartalomra

Hiányzik a kendo. 

Tényleg?


Magyarországon bevett szokás, hogy a nyári hónapokban nem nagyon kendóznak a kendósok. Páran még a Hungária Kupáig edzenek, hiszen verseny lesz, vizsgázni fogok,  de a többség már elteszi a felszerelést a lakása valamelyik zugába. 

De miért is alakult ez így?

  • nincs edzőterem, mivel a klubok többsége iskolák tornatermeit használja és ezek a nyárra bezárnak
  • a klubtagok zöme nem szeret a nyáron a melegben edzeni
  • kevesen vannak edzésen a nyaralások miatt, és ezért a klub vezetése úgy dönt, hogy pár ember miatt nem fizeti a terembérletet
  • stb..

Nálunk is a klubban jelenleg szünet van. A klubban nem volt hivatalos edzés a Hungária kupát megelőző héttől. 
Nálunk is a klubtagok, az iskolás korú klubtagok nyári szünetre mennek. De miért is? Aki sport miatt jár edzésre, miért nem jár a szünetben, amikor nincs iskola? A józan ész szerint pont ilyenkor lenne iedeje a diákoknak edzeni, gyakorolni. Ilyenkor nem hiányzik nekik a sport, a mozgás?
Aki Budo miatt gyakorol, az miért nem jár? Hiszn a budonak az a lényege, hogy folyamatosan edzünk, gyakorlunk. Mindegy, hogy meleg van-e vagy hideg. 
Hallottam szülőktől, hogy “legalább had pihenjen szegény gyerek, hiszen egész évben elfáradt…”
Tényleg ezek jó indokok?

  • Lehet találni termet amit kibérelünk a gyakorláshoz nyáron? Lehet.
  • Melegben nem jó edzeni? Nem jó. Néha kellemetlen és elég rossz, de miért is gyakorolunk? Lehetünk úgy Hansi 8.danos mesterek, ha az év pár hónapjában nem edzünk?
  • Kevesen vannak edzésen, lehet úgy gyakorolni? Lehet. Ilyenkor is lehet gyakorolni. Ha egyedül vagyok a dojoban, akkor is lehet. Lehet suburizni, lábmunkát gyakorolni, erősíteni…stb.
  • Drága a terem. Edzünk a szabadban. Igen tudom ez nem olyan, mint a dojo, de valamiket itt is lehet. Szuburizni, katázni…stb.

Igen, nekem ilyenkor már nagyon hiányzik az edzés. Nem elég az, hogy minden nap a kezembe veszem a kardomat. Vívni is szeretnék. S

Szerintem többen is vannak így. 

Arra gondoltam a jövőt illetően, hogy változtassunk rajta és legközelebb a nyáron is legyen edzés, rendes hivatalos edzés, ahol edzeni tudunk. Szervezzük meg. Mindegy, hogy az ország melyik részén lakunk, szervezzünk edzéseket és gyakoroljunk. 

Ez a jelenség nem magyarországi jelenség, európai jelenség. Tudom, mert sok helyen szembesül vele az ember. Vegyük rá egymást, hogy edzünk és a gyakorlásra ne nyűgként tekintsünk, hanem egy olyan dologra, ami fejleszteni fog minket. Fizikailag és mentálisan is. 

Kendósok, vissza a dojoba! Éljen a suburi, éljen az kakarigeiko és mindenekelőtt éljen a jigeiko!


És nem utolsó sorban, élvezzük a vívást!!!!

Megjegyzések

  1. Mi a szabadteret használjuk nyáron. Teljesen jól működik bár 37 fokban valóban kicsit csökken a lelkesedés... :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül Kyoshi: A Japán Kendo Szövetségnél létezik egy Shogo vizsgarendszer, amit hívjunk a könnyebb érthetőség kedvéért tanári fokozatnak a kendóban. Renshi, Kyoshi, hanshi fokozatok léteznek. Mindegyik fokozatnak megvan a maga feltételrendszere és megvan a szabály arra, hogy milyen vizsgát kell tenni ahhoz, hogy viselhessük ezt a fokozatot. Kyoshi fokozat esetében a feltételek a következőek: Kendo renshi 7 dan fokozattal kell rendelkezni, aki a 7. dant legalább két évvel ezelőtt-jelenleg 2021. november 30 előtt - szerezte meg. Kitétel az, hogy a jelentkezéshez szükséges renshi fokozatot a Japán Kendo Szövetségnél kellet megszerezni. Illetve a jelentkezéshez csatolni kell az adott ország szövetségének elnökének ajánlását, amiben igazolja, hogy az alábbi feltételeknek megfelel:  Azok, akik képzett Kendosok, akik elsajátították a Kendo Jitsugit és annak elméletét, és akik józanul élik életüket-szerintem

Mit jelent a 7.dan?

A kendónak van egy része, ami arról szól, hogy vizsgákon bemutassuk tudásunkat, bizonyítva magunknak, hogy sikerült eljutnunk a következő szintre. A kezdők a kyu vizsgákon, a haladók a dan vizsgákon bizonyíthatnak.  Sokszor hallom vizsgákon, hogy miért nem sikerült, amikor én annyiszor eltaláltam a másikat, jobban támadtam, mégis megbuktam…stb, kérdéseket, és keressük a válaszokat. Meg kell érteni, hogy a vizsgán nem a mennyiség, hanem a minőség lényeges. A minőségre kell törekednünk, hiszen a vizsgáztatók is a minőséget keresik a vívásunkban. Igaz, véleményem szerint amúgy is, a napi gyakorlás során is a kendónk minőségének fejlesztése a lényeg, vizsgától függetlenül. Ne a vizsga miatt kendózzunk, hanem azért mert szeretünk kendózni és a minőségét szeretnénk a vívásunknak fejleszteni. A dan fokozat egyfajta tapasztalat. Tudás és tapasztalat. A dan fokozat a kendo kúlturában az oktatók fokozata. Minél jobban érti a kendót, annál magasabb fokozatot birtokol, viszont ez feltételezi
Az előző blogbejegyzés margójára: Írásomnak nem volt célja az MKSZ vezetőségének rossz színben történő feltüntetése.  Amennyiben ők mégis úgy érezték, azért elnézést kérek.  Erdélyi Gábor