Ugrás a fő tartalomra

Magyar bíró a kendo Világbajnokságon

1970-ben rendeztek először kendo világbajnokságot. Európa - bajnokságokat pedig 1974-ben rendeztek első alkalommal. 

Arról, hogy mikor indultunk versenyzőként először és, hogy azóta milyen eredményeket értünk el már számos cikk született. Most másfajta megközelítésben szeretnék írni ezekről a versenyekről. 
Mint minden bajnokság esetében, itt is érvényes, hogy bírók nélkül nem lehet versenyeket megrendezni. 

Minden év február elején rendezik meg Brüsszelben a már hagyományosnak mondható bírói szemináriumot. Ezen a szemináriumon két csoportba lehet jelentkezni résztvevőnek. Az egyik csoportban azok jelentkeznek akik bíráskodást szeretnének tanulni, gyakorolni, a másik csoportba azok, akik Európa- vagy Világbajnokságon szeretnének bíráskodni. Ebbe a haladó csoportba olyanok jelentkezhetnek akiknek van már nemzetközi bírói tapasztalata, legalább 6.dan fokozattal rendelkeznek, az adott ország delegálja őket és válallják, hogy amennyiben kiválasztásra kerülnek részt veszenek bíróként a következő eseményen. Egy országból maximum 5 fő jelentkezhet ide. Idén több mint 60 fő volt a haladó csoportban. 
Itt 8.danos mesterektől kaphatnak oktatást a résztvevők. Az idei évben az is különlegesség volt, hogy a japán válogatott keret versenyzői is részt vettek a szemináriumon, így tényleg magas színtű vívásokon tudtunk gyakorolni. 

A magas színtű kvalifikáció alapján Takahashi mester hanshi, Koda mester kyoshi és Inadomi mester kyoshi 8. Danos mesterek megtették javaslatukat és kiválasztásra kerültek a bírók az őszi Világbajnokságra. 

Hazánkat Bárány Tibor renshi 7.danos mester képviseli. Óriási gratuláció illeti, hiszen ő az első magyarországi bíró, aki Világbajnokságon bíráskodhat! 

Bárány Tibor renshi 7.dan bíráskodás közben
A Magyar Kendo Szövetséget először Onizuka Yoshiyuki kendo 6.dan, volt JOCV-s mester képviselte bíróként az 1996-os miskolci Európa-bajnokságon. Utána sokáig senki majd, 2010-ben Bárány Tibor követte a debreceni EB-n. Bárány sensei azóta minden EB-n részt vett bíróként, tavaly a budapesti Európa-bajnokságon pedig már a férfi egyéni kategória döntőjében is bíráskodott. 

Az idei koreai VB-n Európát a következő 12 bíró fogja képviselni. 

  • Claude Pruvost Franciaország, Kyoshi 7.dan
  • Jean-Pierre Labru Franciaország, Kyoshi 7.dan
  • Detlef Viebranz Németország, Kyoshi 7.dan
  • Ralph Lehmann Németország, Kyoshi 7.dan
  • Uwe Kumpf Németország, Renshi 7.dan
  • Arialdo Bolognesi Olaszország, Kyoshi 7.dan
  • Markus Frey Finnország, Kyoshi 7.dan
  • Mikko Salonen Finnország, Kyoshi 7.dan
  • Gerhard Tscherter Svájc, Kyoshi 7.dan
  • Jean Claude Wolfs Belgium, 7.dan
  • Bárány Tibor Magyarország, renshi 7.dan
  • Artur Hessel Lengyelország, 6.dan

Ők lesznek tagjai a 49 fős bírói csapatnak. 


Ugye nem kell ecsetelnem, hogy ez fantasztikus hír, hogy közülünk is valaki kiválasztásra került. Nem egyszerű az út, amin eddig kell végighaladni. Sok-sok év kendo gyakorlás, rengeteg bíráskodás gyakorlás, számtalan utazás, nemzetközi tapasztalatszerzés és kőkemény munka. Gratulálok mégegyszer Tibinek! 

Bárány Tibor sensei renshi 7.dan


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül Kyoshi: A Japán Kendo Szövetségnél létezik egy Shogo vizsgarendszer, amit hívjunk a könnyebb érthetőség kedvéért tanári fokozatnak a kendóban. Renshi, Kyoshi, hanshi fokozatok léteznek. Mindegyik fokozatnak megvan a maga feltételrendszere és megvan a szabály arra, hogy milyen vizsgát kell tenni ahhoz, hogy viselhessük ezt a fokozatot. Kyoshi fokozat esetében a feltételek a következőek: Kendo renshi 7 dan fokozattal kell rendelkezni, aki a 7. dant legalább két évvel ezelőtt-jelenleg 2021. november 30 előtt - szerezte meg. Kitétel az, hogy a jelentkezéshez szükséges renshi fokozatot a Japán Kendo Szövetségnél kellet megszerezni. Illetve a jelentkezéshez csatolni kell az adott ország szövetségének elnökének ajánlását, amiben igazolja, hogy az alábbi feltételeknek megfelel:  Azok, akik képzett Kendosok, akik elsajátították a Kendo Jitsugit és annak elméletét, és akik józanul élik életüket-szerintem

Mit jelent a 7.dan?

A kendónak van egy része, ami arról szól, hogy vizsgákon bemutassuk tudásunkat, bizonyítva magunknak, hogy sikerült eljutnunk a következő szintre. A kezdők a kyu vizsgákon, a haladók a dan vizsgákon bizonyíthatnak.  Sokszor hallom vizsgákon, hogy miért nem sikerült, amikor én annyiszor eltaláltam a másikat, jobban támadtam, mégis megbuktam…stb, kérdéseket, és keressük a válaszokat. Meg kell érteni, hogy a vizsgán nem a mennyiség, hanem a minőség lényeges. A minőségre kell törekednünk, hiszen a vizsgáztatók is a minőséget keresik a vívásunkban. Igaz, véleményem szerint amúgy is, a napi gyakorlás során is a kendónk minőségének fejlesztése a lényeg, vizsgától függetlenül. Ne a vizsga miatt kendózzunk, hanem azért mert szeretünk kendózni és a minőségét szeretnénk a vívásunknak fejleszteni. A dan fokozat egyfajta tapasztalat. Tudás és tapasztalat. A dan fokozat a kendo kúlturában az oktatók fokozata. Minél jobban érti a kendót, annál magasabb fokozatot birtokol, viszont ez feltételezi
Az előző blogbejegyzés margójára: Írásomnak nem volt célja az MKSZ vezetőségének rossz színben történő feltüntetése.  Amennyiben ők mégis úgy érezték, azért elnézést kérek.  Erdélyi Gábor