Ugrás a fő tartalomra

Bírói szeminárium Brüsszelben

Brüsszel


Az Európai Kendo Szövetség minden évben megrendezi a bírói szemináriumot. A szemináriumot a Nemzetközi Kendo Szövetség által delegált 8.danos mesterek vezetik. Nekik azon kívül, hogy tanítsanak és fejlesszék az európai bírók tudását, a másik nagy feladatuk az, hogy kiválasszák a következő Európa vagy Világbajnokságra utazó bírókat. Idén szeptemberben Világbajnokság lesz, tehát erre válogatnak majd bírókat. Az idei delegáció tagjai Toshiaki TAKAHASHI Hanshi 8 Dan, Kunihide KODA Kyoshi 8 Dan, Masahiro INADOMI Kyoshi 8 Danos mesterek voltak. 

A bírók fejlesztése azért is fontos, mert csak ezáltal lehet a versenyek minőségét is fejleszteni. Természetesen a vívóknak is magas szinten kell állni, de ha azt szeretnénk, hogy a magas szintű vívásoknál zökkenőmentes legyen a bíráskodás, kellenek ezek a szemináriumok. 
A brüsszeli szemináriumon úgynevezett piros és fekete csoportban vannak a bírók. A piros csoportban vannak azok, akik már nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek és közülük kerülnek ki a VB bírói, akik képviselni fogják Európát. A fekete csoportban azok vannak, akik még bírói karrierjük elején vannak. 
Koda mester fantasztikusan vezette a bírói gyakorlást és az érződött, hogy nem a bírók hibáira kíváncsi, hanem fejleszteni akarta a színvonalat. Az első gyakorláskor amikor nem értett egyet egy döntéssel vagy valami hibát fedezett fel, akkor megállította a vívást ott ahol éppen zajlott és elmagyarázta, ő hogyan gondolja a szituációt. A következő gyakorláskor viszont már hagyta végigmenni a mérkőzéseket és a végén, személyre szabott tanácsokat adott mindenkinek. 
Évek óta majdnem minden hónapban valamilyen versenyen bíráskodom Európa számos országában, tehát kijelenthetem, hogy elég jó rutinnal rendelkezem, de még így is nagyon hasznosnak ítéltem meg ezt a szemináriumot. 
Különlegessége volt az eseménynek, hogy az európai versenyzőkön kívül Japánból is hoztak versenyzőket, akik a nemzeti csapat kerettagjai, így valóban magas szintű versenyzőkkel tudtunk gyakorolni. 

Ennek az eseménynek a másik pozitív része a közös vívások. Pénteken és szombaton is volt lehetőség 1-1 óra szabad vívásra. A 7.danos mesterek voltak a motodachik és szabadon lehetett gyakorolni. 

Az esemény zárásaként dan vizsga van. Természetesen nagy az érdeklődés a 6.-7.dan vizsgára. Idén is láthattunk nagyszerű vívásokat. 


Javaslom mindenkinek, hogy ha lehet vegyen részt ezen az eseményen. Ha bírói indíttatásai vannak, akkor bíróként, ha még versenyző, akkor gyakorlásként is nagyszerű. Versenyzőknek csak a kiutazást kell fedezni, hiszen a szállást és étkezést az Európai Kendo Szövetség állja. A jigeikók alatt pedig nagyon jó lehetőség van magas danosokkal gyakorolni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül Kyoshi: A Japán Kendo Szövetségnél létezik egy Shogo vizsgarendszer, amit hívjunk a könnyebb érthetőség kedvéért tanári fokozatnak a kendóban. Renshi, Kyoshi, hanshi fokozatok léteznek. Mindegyik fokozatnak megvan a maga feltételrendszere és megvan a szabály arra, hogy milyen vizsgát kell tenni ahhoz, hogy viselhessük ezt a fokozatot. Kyoshi fokozat esetében a feltételek a következőek: Kendo renshi 7 dan fokozattal kell rendelkezni, aki a 7. dant legalább két évvel ezelőtt-jelenleg 2021. november 30 előtt - szerezte meg. Kitétel az, hogy a jelentkezéshez szükséges renshi fokozatot a Japán Kendo Szövetségnél kellet megszerezni. Illetve a jelentkezéshez csatolni kell az adott ország szövetségének elnökének ajánlását, amiben igazolja, hogy az alábbi feltételeknek megfelel:  Azok, akik képzett Kendosok, akik elsajátították a Kendo Jitsugit és annak elméletét, és akik józanul élik életüket-szerintem

Mit jelent a 7.dan?

A kendónak van egy része, ami arról szól, hogy vizsgákon bemutassuk tudásunkat, bizonyítva magunknak, hogy sikerült eljutnunk a következő szintre. A kezdők a kyu vizsgákon, a haladók a dan vizsgákon bizonyíthatnak.  Sokszor hallom vizsgákon, hogy miért nem sikerült, amikor én annyiszor eltaláltam a másikat, jobban támadtam, mégis megbuktam…stb, kérdéseket, és keressük a válaszokat. Meg kell érteni, hogy a vizsgán nem a mennyiség, hanem a minőség lényeges. A minőségre kell törekednünk, hiszen a vizsgáztatók is a minőséget keresik a vívásunkban. Igaz, véleményem szerint amúgy is, a napi gyakorlás során is a kendónk minőségének fejlesztése a lényeg, vizsgától függetlenül. Ne a vizsga miatt kendózzunk, hanem azért mert szeretünk kendózni és a minőségét szeretnénk a vívásunknak fejleszteni. A dan fokozat egyfajta tapasztalat. Tudás és tapasztalat. A dan fokozat a kendo kúlturában az oktatók fokozata. Minél jobban érti a kendót, annál magasabb fokozatot birtokol, viszont ez feltételezi
Az előző blogbejegyzés margójára: Írásomnak nem volt célja az MKSZ vezetőségének rossz színben történő feltüntetése.  Amennyiben ők mégis úgy érezték, azért elnézést kérek.  Erdélyi Gábor