Ugrás a fő tartalomra

Universités d'été du Kendo 2017




Örömmel fogadtunk Sipos Arankával egy Franciaországból jött felkérést, ami arra szólt, hogy utazzunk el Bretagne-ba, Dinardba és vezessünk edzéseket az idei Universités d'été du Kendo 2017-es edzőtáborban. Az idei volt a 11. tábor.  Idén ez volt a második utazásom Franciaországba kendó miatt, az első, amikor az Open de France-on bíráskodtam, most pedig edzeni mentem. Franciaország nagyon erős kendóban és rengetegen kendóznak. A rengeteg alatt több ezer kendóst értek és több, mint 400 klubot. Az országban jelenleg az EKF adatbázisa alapján 1 fő 8. danos, 27 fő 7. danos és 62 fő 6. danos mesterük van. Hihetetlen ez a szám a magyarországi  kendósokhoz mérve. Így már szerintem érthető az a várakozás ami jellemzett. Ezen kívül nagyon büszke is vagyok, hogy azon kevés külföldi közé tartozunk, akiket edzések vezetésére hívtak országukba. 



Bécsből indulva az út Párizsba vezetett, majd onnan autóval tovább Dinard nevű városba, Bretagne-ba. A tábor szervezője Jean-Pierre Labru kyoshi 7. danos mester. Évekig volt a francia csapat kapitánya, többszörös Európa bajnok. 
A táborban majdnem 100 fő vett részt. Nemzetközi tábor volt. A résztvevők Franciaországból, Svájcból, Angliából, Belgiumból és Magyarországról érkeztek. Három csoportra osztották a szervezők a résztvevőket. Az első csoport a kezdők és a kyu fokozatúak voltak, a második csoport tagjai 1.-2. dan fokozattal rendelkeztek, míg a harmadik csoportban 3-6.danig voltak  kendósok. A táborban velem együtt 4 fő 7. danos mester volt. 



A program elég spártaira sikerült. A reggeli edzések 6.00-kor kezdődtek és általában 1 óra vívás volt. Az egyik nap választani lehett még reggeli kata edzést a tengerparton a vívás helyett. A délelőtti edzések 9.30-11.30-ig tartottak fél óra vívással a végén, a délutáni edzések 15.00-18.00-ig egy óra vívással. A tábor szerdától vasárnapig zajlott. Vasárnapra csak csapatverseny gyakorlást szerveztek.  Az edzések után este előadásokat hallgathattak a résztvevők. 



Nekem nagyon pozitív csalódást okozott a tábor. Volt egyfajta benyomásom az elmúlt harminc évben a francia kendósókról és most teljesen megváltozott. Amit nagyon szeretnék kiemelni , ami nagyon pozitív volt, az a kendóhoz való viszonyulásuk és a tanulás iránti alázatuk, illetve hogy   nagyon nyitottak voltak. Az edzések előtt 20 perccel már a teremben voltak, melegítettek. Az edzéseken nagyon keményen edzettek. Amikor az edzés vezetője kért tőlük valamit, azt teljes mértékben végrehajtották és próbálták kivitelezni. Nyitottak voltak az új tanulására. Öröm volt náluk tanítani. 



Az előadások az edzések után különböző tematika alapján zajlottak. Voltak napok, amikor konkrét témában volt beszélgetés, volt amikor kérdéseket lehetett intézni a 7.danos mesterekhez. Nagyon jó kis kötetlen beszélgetések alakultak ki. Elgondolkoztam azon, hogy ezt be kellene vezetni a magyarországi táborokba is, mert sok olyan dolgot helyre lehet tenni, amire nem is gondolunk, de a kezdőknek nem minden esetben tiszta és egyértelmű. Minket arra kértek, hogy a magyar kendoról tartsunk nekik előadást. Arankával egy kvízzel készültünk. Először felolvastuk a kérdéseket és három válasz közül kellett kiválasztaniuk a helyeset. A végén átbeszéltük a válaszokat és történeteket meséltünk, majd a legtöbb jó választ adó kapta a díjat, egy Tokajit. Nagyon érdekesnek találták és komolyan gondolkoztak a helyes válaszokon. 



Mindenképp javaslom azon kendósoknak, akik tehetik menjenek el ebbe a táborba a közeljövőbe, mert nagyon sok mindent lehet tanulni, bármilyen fokozattal is rendelkezzen valaki. A reggeli edzések (asageiko) jelentették a legnagyobb kihívást, mert nem vagyok az a koránkelő típús. Rengeteg jó vívásom volt ebben az 5 napban és sokat tanultam ezekből a vívásokból. 

Köszönöm mégegyszer! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül Kyoshi: A Japán Kendo Szövetségnél létezik egy Shogo vizsgarendszer, amit hívjunk a könnyebb érthetőség kedvéért tanári fokozatnak a kendóban. Renshi, Kyoshi, hanshi fokozatok léteznek. Mindegyik fokozatnak megvan a maga feltételrendszere és megvan a szabály arra, hogy milyen vizsgát kell tenni ahhoz, hogy viselhessük ezt a fokozatot. Kyoshi fokozat esetében a feltételek a következőek: Kendo renshi 7 dan fokozattal kell rendelkezni, aki a 7. dant legalább két évvel ezelőtt-jelenleg 2021. november 30 előtt - szerezte meg. Kitétel az, hogy a jelentkezéshez szükséges renshi fokozatot a Japán Kendo Szövetségnél kellet megszerezni. Illetve a jelentkezéshez csatolni kell az adott ország szövetségének elnökének ajánlását, amiben igazolja, hogy az alábbi feltételeknek megfelel:  Azok, akik képzett Kendosok, akik elsajátították a Kendo Jitsugit és annak elméletét, és akik józanul élik életüket-szerintem

Mit jelent a 7.dan?

A kendónak van egy része, ami arról szól, hogy vizsgákon bemutassuk tudásunkat, bizonyítva magunknak, hogy sikerült eljutnunk a következő szintre. A kezdők a kyu vizsgákon, a haladók a dan vizsgákon bizonyíthatnak.  Sokszor hallom vizsgákon, hogy miért nem sikerült, amikor én annyiszor eltaláltam a másikat, jobban támadtam, mégis megbuktam…stb, kérdéseket, és keressük a válaszokat. Meg kell érteni, hogy a vizsgán nem a mennyiség, hanem a minőség lényeges. A minőségre kell törekednünk, hiszen a vizsgáztatók is a minőséget keresik a vívásunkban. Igaz, véleményem szerint amúgy is, a napi gyakorlás során is a kendónk minőségének fejlesztése a lényeg, vizsgától függetlenül. Ne a vizsga miatt kendózzunk, hanem azért mert szeretünk kendózni és a minőségét szeretnénk a vívásunknak fejleszteni. A dan fokozat egyfajta tapasztalat. Tudás és tapasztalat. A dan fokozat a kendo kúlturában az oktatók fokozata. Minél jobban érti a kendót, annál magasabb fokozatot birtokol, viszont ez feltételezi
Az előző blogbejegyzés margójára: Írásomnak nem volt célja az MKSZ vezetőségének rossz színben történő feltüntetése.  Amennyiben ők mégis úgy érezték, azért elnézést kérek.  Erdélyi Gábor