Ugrás a fő tartalomra

Mi lenne ha csak a kendóval foglalkoznánk?

Kedves Magyarországi kendósok!

Egy ideje Budapesten kendózom, így még jobban rálátásom van arra, hogy milyen hétköznaponként kendózni Budapesten. Régebben vidéki kendósként, azt gondoltam, hogy milyen szerencsések azok a kendósok, akik a fővárosban kendóznak, mert igaz, hogy ezt a saját klubjukban teszik, de járhatnak más klubok edzéseire is ha akarnak és így a szerencsésebbek, akár minden nap tudnak gyakorolni. Természetesen vannak olyanok akik ezt meg is teszik. Viszont vannak olyanok, akik fújolnak, nem beszélnek más klub tagjaival, szinte ellenségnek tekintik egymást. Klubtársaiknak nem akarják megengedni, hogy máshol is edzhessenek. Bizonyos eseményeket kötelezővé tesznek, más eseményeket meg tiltanak. Ezek számomra hihetetlen, eddig elképzelhetetlen dolgok voltak. Talán összesen van pár száz kendós az országban, és akik aktívan kendóznak azok még kevesebben. Aktív alatt azokat értem, akik rendszeresen részt vesznek eseményeken. Mire jó ez a fajta viselkedés? Mire vezet ez? Jó ez valakinek vagy cak bizonyos emberkék egójának a harca? 
A kendóban az alapmozgás gyakorlása mellett lényeges az, hogy sok emberrel tudjunk vívni, sok különféle vívóval tudjuk összemérni kardunkat. Ezt jelenleg Magyarországon csak akkor tudjuk megteni, ha az ilyen hülyeségeknek gátat szabunk, vagy elejét vesszük. Kérek minden nehéz egóval megáldott kendóst, gondolkozzon el ezen és oldjuk meg ezt a helyzetet. Teremtsünk egy olyan környezetet, ahol engedünk mindenkit egymással gyakorolni. Ez nem jelenti, hogy tűnjenek el a klubok, sőt épp ellenkezőleg! Működjenek a klubok, tanítsák a tagjaikat, de hagyjuk, had próbálják ki magukat más edzéseken, edzőtáborokon, eseményeken. Ez mindannyiunk érdeke! Sőt, a magyarországi kendó fejlődésének érdeke is. 

Olvashattuk most Szegőfi Ákos beszámolóját japánban töltött idejéről. Még a Kokushikan egyetem diákjai is elmennek máshova kendózni, másokkal vívni. Tapasztalatot cserélnek, tanulnak. 
Kérdezzétek meg az Ákost vagy a Balázst is, szerintem ők is el tudják mondani, hogy mennyire fontos magyar kendósként, hogy nyissanak a világ felé és több fele elmenjenek vívni. Biztosan be tudnak számolni pozitív tapasztalatokról. 
Sajnos mindenkinek nem adatik meg eljutni Japánba, ezért nekik azt kell megtalálni, hogy Magarországon és Európában hogyan tudják ezt megtenni. 
Véleményem szerint ezek a tapasztalatok elengedhetetlenek kendós fejlődésünk szempontjából. Régen a céhes iparoslegények is elmentek külföldre tanulni, hogy utána visztérve igazi mesteremberek legyenek. Tegyünk mi is így. 
Sajnos eltelt egy időszak, amikor a válogatott versenyzők sem tartották ezt fontosnak. Hiába szajkóztuk nekik. Nem utaztak, nem mentek maguktól külföldre.nem értették ennek fontosságát.  Szereztek eredményeket ugyan, de az ilyen tapasztalatok örökre hiányozni fognak nekik. Szerencsére a mostani csapatból vannak akiknek ez fontos, tesznek érte és ez az ő kendójukon látszódik és érezhető lesz. Őket tegyük példának a fiatalok elé. 

Egyik edzés utáni sörözéskor beszélgettem egy más klubban edző kendóssal, és ő kérdezte tőlem, hogy miért nem járnak többen máshova is kendózni? Tudom ilyenkor jönnek a válaszok, idő, család, munka..stb. Nem is minden héten kellene, hanem amikor alkalom adódik rá. Ez lehet hetente, havonta vagy csak évente párszor. Akkor is például amikor a saját klubban éppen szünet van, akkor elugorhatunk a másik klub edzésére, Abe mester is eljött a Happu Fudóba edzeni a múlt héten, amikor az ő klubjában elmaradt az edzés. Tegyük meg mi is! 
Tegyük meg azért is, mert olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megtehetjük itt Budapesten! Rengeteg vidéki városban, de nagyon sok európai nagyvárosban sincs lehetőség  a minden napi kendózáshoz. Éljünk vele. Természetesen nem azt várom el mindenkitől, hogy minden nap edzzen, hanem arra célzok, hogy amelyik nap van időnk kendóval foglalkozni, akkor tegyük meg, éljünk a lehetőséggel, menjünk le a dojoba!

Erdélyi Gábor
kendo renshi 7.dan

Happu Fudo Kendo Klub

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül Kyoshi: A Japán Kendo Szövetségnél létezik egy Shogo vizsgarendszer, amit hívjunk a könnyebb érthetőség kedvéért tanári fokozatnak a kendóban. Renshi, Kyoshi, hanshi fokozatok léteznek. Mindegyik fokozatnak megvan a maga feltételrendszere és megvan a szabály arra, hogy milyen vizsgát kell tenni ahhoz, hogy viselhessük ezt a fokozatot. Kyoshi fokozat esetében a feltételek a következőek: Kendo renshi 7 dan fokozattal kell rendelkezni, aki a 7. dant legalább két évvel ezelőtt-jelenleg 2021. november 30 előtt - szerezte meg. Kitétel az, hogy a jelentkezéshez szükséges renshi fokozatot a Japán Kendo Szövetségnél kellet megszerezni. Illetve a jelentkezéshez csatolni kell az adott ország szövetségének elnökének ajánlását, amiben igazolja, hogy az alábbi feltételeknek megfelel:  Azok, akik képzett Kendosok, akik elsajátították a Kendo Jitsugit és annak elméletét, és akik józanul élik életüket-szerintem

Mit jelent a 7.dan?

A kendónak van egy része, ami arról szól, hogy vizsgákon bemutassuk tudásunkat, bizonyítva magunknak, hogy sikerült eljutnunk a következő szintre. A kezdők a kyu vizsgákon, a haladók a dan vizsgákon bizonyíthatnak.  Sokszor hallom vizsgákon, hogy miért nem sikerült, amikor én annyiszor eltaláltam a másikat, jobban támadtam, mégis megbuktam…stb, kérdéseket, és keressük a válaszokat. Meg kell érteni, hogy a vizsgán nem a mennyiség, hanem a minőség lényeges. A minőségre kell törekednünk, hiszen a vizsgáztatók is a minőséget keresik a vívásunkban. Igaz, véleményem szerint amúgy is, a napi gyakorlás során is a kendónk minőségének fejlesztése a lényeg, vizsgától függetlenül. Ne a vizsga miatt kendózzunk, hanem azért mert szeretünk kendózni és a minőségét szeretnénk a vívásunknak fejleszteni. A dan fokozat egyfajta tapasztalat. Tudás és tapasztalat. A dan fokozat a kendo kúlturában az oktatók fokozata. Minél jobban érti a kendót, annál magasabb fokozatot birtokol, viszont ez feltételezi
Az előző blogbejegyzés margójára: Írásomnak nem volt célja az MKSZ vezetőségének rossz színben történő feltüntetése.  Amennyiben ők mégis úgy érezték, azért elnézést kérek.  Erdélyi Gábor