Ugrás a fő tartalomra

Egy Klubról....

Egy Klubról. Számomra a KLUB. Ez volt az Arrabona Kendo Klub. Élt 10 évet. 

2006 novemberében alapítottam meg saját klubomat, Petz Mátyás, Bánáti Zsombor és Giersig György támogatásával. A klub már a kezdetektől nagyon lelkes tagokat vonzott és rengeteg eseményt szerveztünk, nagyon sok versenyen, edzőtáborokon vettünk részt. A klubtagok között nagyon sok barátság szövődött. Igazi klub lettünk. 

A klub első nagyszabású edzése november végén zajlott le. Az első edzésen azonban nem csak győri kendokák vettek részt, hanem érkeztek Budapestről, Sopronból, Veszprémből és Győrzámolyból sportolók. Az első edzésen tiszteletét tette nálunk Yamaji Masanori professzor úr kendo 6.dan, aki 1982-ben elsőként kezdett el foglalkozni Magyarországon a kendo oktatással. Ugyancsak jelen volt az eseményen J. Varga Attila kendo 2.dan, aki 1987-ben Vaskakas Kendo Klub névvel először alapított kendo klubot Győrben. A mestereken kívül a magyar férfi kendo válogatott néhány tagja is részt vett a rendezvényen.

Az AKK régebben kendózó tagjainak tudása az idő előre haladtával elérte azt a szintet, hogy vizsgára jelentkezzenek egy magasabb fokozat elérésének reményében. A klubnak idén szeptemberében  egy renshi 7. danos, egy 5. danos, egy 2. danos, három 1. danos és több kyu fokozattal bíró tagja is lett. Az alakulás után fél évvel már 20 fősre duzzadt a taglétszám és a kezdő kendósok is elértek egy olyan szintre, hogy akár más klubok edzőtáborain is részt vehettek. Ezek a vidéki edzőtáborok mindig nagyon jó hangulatban teltek, hiszen az intenzív edzések mellett lehetőség nyílt megismerkedni kötetlenebb körben az ország más klubjainak kendósaival. Ezek az alkalmak remek lehetőséget nyújtottak a továbbfejlődésre és saját tudásunk felmérésére. Az évek során visszatérő vendégei voltunk budapesti, répáshutai, bükkszentkereszti, móri edzőtáboroknak.
Köszönhetően az alapos és kemény edzésmunkának a klub sportolói az alapoktól kezdve eljutottak egy jelentős technikai szintre, így már versenyeken is részt tudott venni a csapat. Remek versenyeredményekkel is büszkélkedhettünk. 

Idén azonban a magánéletemben olyan változás állt elő, ami mellett nem tudtam már garantálni az edzések megtartását. Sajnos a klub magasabb fokozattal bíró kendósai sem tudtak ebben segíteni, így azt a döntést kellett meghozni, hogy bezárjuk klubunkat. 
Nagyon nehezen született meg ez a döntés, hiszen sokak önzetlen munkája van a klub működésében, nagyon sokan a szívüket tették bele és nekem is nagyon fontos szerepet játszott az életemben. Nagyon remélem, hogy akik a klubban megszerették a kendót, azok ha lehetőségük engedi újra kendózni fognak és találkozhatunk még valamelyik dojoban. 


Győr, 2016. szeptember 07.


Erdélyi Gábor
kendo renshi 7.dan

Az Arrabona Kendo Klub versenyeredményei 2006-2016. között:

2008. Szigetköz Kupa Férfi kategória 2.hely-Petz Mátyás
2008. Szigetköz Kupa Junior Fighting Spirit-Nagy Ákos
2008. Szicíliai Bajnokság Férfi kategória 1. hely-Erdélyi Gábor
2008. Országos Bajnokság
1.dan és alatti kategória:
- 2.hely Petz Mátyás
- 3.hely Nagy Szabolcs
Gyerek kategória:
-Fighting Spirit Nagy Ádám
2008. Hungária Kupa Gyerek kategória 3 hely-Nagy Ádám
2009. Országos Egyéni Bajnokság Kyu kategória:  1. hely Nagy Szabolcs
2010. Európa Bajnokság, Debrecen, Király Barbara 3.hely csapatban
2010. Sakura Kupa  felnőtt ffi.: 1. hely, Petz Mátyás, Junior: 3. hely, Óvári Dávid
2010. Momiji Kupa 1. hely, Erdélyi Gábor
2010. OB, dan kategória, 3. hely: Petz Mátyás
2011. Szigetköz Kupa, Óvári Dávid 3.hely
2011. Hungária kupa, Erdélyiné Király Barbara, 2. hely
2011. Országos Egyéni Bajnokság Kyu kategória: 3. hely: Szűcs Dávid
2012. Momiji Kupa, Erdélyi Gábor, 2. hely
2015. Momiji Kupa, Erdélyi Gábor, 1. hely
2015. Hungária kupa, Erdélyi Gábor, 2. hely
2015. OEB, Erdélyi Gábor, 1. hely, Krokker Liliána, 3.hely

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül

Történetem, hogy miért is nem lehetek egyelőre Kyoshi a Magyar Kendo Szövetségen keresztül Kyoshi: A Japán Kendo Szövetségnél létezik egy Shogo vizsgarendszer, amit hívjunk a könnyebb érthetőség kedvéért tanári fokozatnak a kendóban. Renshi, Kyoshi, hanshi fokozatok léteznek. Mindegyik fokozatnak megvan a maga feltételrendszere és megvan a szabály arra, hogy milyen vizsgát kell tenni ahhoz, hogy viselhessük ezt a fokozatot. Kyoshi fokozat esetében a feltételek a következőek: Kendo renshi 7 dan fokozattal kell rendelkezni, aki a 7. dant legalább két évvel ezelőtt-jelenleg 2021. november 30 előtt - szerezte meg. Kitétel az, hogy a jelentkezéshez szükséges renshi fokozatot a Japán Kendo Szövetségnél kellet megszerezni. Illetve a jelentkezéshez csatolni kell az adott ország szövetségének elnökének ajánlását, amiben igazolja, hogy az alábbi feltételeknek megfelel:  Azok, akik képzett Kendosok, akik elsajátították a Kendo Jitsugit és annak elméletét, és akik józanul élik életüket-szerintem

Mit jelent a 7.dan?

A kendónak van egy része, ami arról szól, hogy vizsgákon bemutassuk tudásunkat, bizonyítva magunknak, hogy sikerült eljutnunk a következő szintre. A kezdők a kyu vizsgákon, a haladók a dan vizsgákon bizonyíthatnak.  Sokszor hallom vizsgákon, hogy miért nem sikerült, amikor én annyiszor eltaláltam a másikat, jobban támadtam, mégis megbuktam…stb, kérdéseket, és keressük a válaszokat. Meg kell érteni, hogy a vizsgán nem a mennyiség, hanem a minőség lényeges. A minőségre kell törekednünk, hiszen a vizsgáztatók is a minőséget keresik a vívásunkban. Igaz, véleményem szerint amúgy is, a napi gyakorlás során is a kendónk minőségének fejlesztése a lényeg, vizsgától függetlenül. Ne a vizsga miatt kendózzunk, hanem azért mert szeretünk kendózni és a minőségét szeretnénk a vívásunknak fejleszteni. A dan fokozat egyfajta tapasztalat. Tudás és tapasztalat. A dan fokozat a kendo kúlturában az oktatók fokozata. Minél jobban érti a kendót, annál magasabb fokozatot birtokol, viszont ez feltételezi
Az előző blogbejegyzés margójára: Írásomnak nem volt célja az MKSZ vezetőségének rossz színben történő feltüntetése.  Amennyiben ők mégis úgy érezték, azért elnézést kérek.  Erdélyi Gábor